Skip to main content

Ivana je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, smer grafika. Vodi brojne edukativne programe i interaktivne radionice. Trenutno je asistent na Akademiji primenjenih umetnosti Univerziteta u Rijeci.

IG: IvanaBajcer

Najčešće se izražavaš kroz grafiku i performans. Šta te privlači njima?

Uvijek polazim od ideje i koncepta, a zatim postepeno dolazim do medija – alata za koji smatram da ću njime najvjernije predočiti vlastitu zamisao. Zbog radoznalosti što koji medij donosi, bacam se ponekad u nepoznato i upravo taj me osjećaj ispunjava i otvara mi nove teme o kojima slobodno progovaram. Svaki medij za mene je ispušni ventil, kroz njega proučavam svijet i svoju okolinu, te tako zborim u svoje ime i u ime zajednice u kojoj djelujem.

U svom umjetničkom djelovanju istražujem totalitet čovjeka kao kozmičkog bića. Moja namjera je analizirati ljudske vrijednosti, mane i postupke putem umjetnosti, a sve to polazeći prvenstveno od sebe same. Važno mi je da se promatrač prepoznaje u mom radu, odnosno važno mi je usmjeriti ga na introspekciju.

U tvojim radovima figure su često deformisane pod uticajem različitih stanja i emocija koje želiš da prikažeš. Takođe, bogatstvo tekstura je neverovatno.

Deformirane ljudske figure ponekad šokiraju svojom morbidnošću, no u suštini one u sebi nose dozu ljepote. Svaka figura opisuje određenu emociju i prenosi je. Kroz umjetnički rad želim motivirati promatrača da kroz moje katarzično iskustvo uvidi vlastite prepreke i bude spreman na promjenu. Detaljnost je jedna nota koju posjedujem i u kojoj nalazim zadovoljstvo. U izradi rada posvećujem pažnju i najsitnijim detaljima te vodim računa da svaki element u radu ima svoj značaj.

Izražavala si se kroz video, performans, sketchbook, umetničke knjige, grafike… Da li u svemu tome postoji neka zajednička nit interesovanja?

Za mene je umjetnost mentalna higijena, koja je neophodna za svaku osobu. Istraživanje, odnosno nemilosrdno kopanje po vlastitoj duši jest mukotrpan proces, koji na posljetku pruža razriješenost i mirnoću.

Kao primjer svakodnevnog rasta navesti ću seriju radova Patnje mlade umjetnice. Radi se o umjetničkim knjigama u kojima kroz crtež i tekst bilježim svoja emocionalna stanja. Na sarkastičan način preoblikujem negativna iskustva u pozitivna, a kroz samo bilježenje ih i razrješavam.